İdrar olan iç çamaşırı ile namaz kılınır mı?
İstibra yapmanın amacı, kanallarda kalan idrarın dışarı atılmasını sağlamaktır. Bu, idrarda birkaç damla olmasıdır, bu nedenle elbiseye veya vücuda temas ettiği için namaza engel olmaz. Elbette, idrarın damladığı yeri yıkamak veya damlaların elbiseye bulaşmasını önlemek için kağıt kullanmak daha iyidir.
İdrardan sonra taharet gerekir mi?
İdrar yaptıktan sonra idrar yolunda kalabilecek damlaların veya sızıntıların temizlenmesine dikkat edilmelidir. İdrar yolu bu şekilde tamamen kuruduğunda abdest alınabilir.
Kurumuş idrarla namaz kılınır mı?
Namazın geçerli olması için bedenin, elbisenin ve namaz kılınan yerin temiz olması gerekir. Bu nedenle elbiseye veya vücuda yapışan kurumuş necasetlerin temizlenmesi gerekir çünkü bunlar namaza engeldir. Ancak necasetin elbisede iz bırakmaması ve sadece ona değmesi namaza engel değildir.
Elbiseye bir damla idrar namaza engel mi?
847. Soru – Elbise veya bedendeki kan, bir dirhemden az olup, başka bir necaset ona temas ederse, mesela, üzerine bir damla idrar düşerse, bedenin veya elbisenin temiz kısmına bulaşırsa, onunla namaz kılmak caiz olmaz.
Külotta çiş varken namaz kılınır mı?
Bu halde namaz kılmak mekruhtur. Çünkü tuvalete gitme ihtiyacı, huşuyu engelleyen ve namazda dikkati dağıtan bir etki yapar. Hz. Peygamber (s.a.s.), idrarını yapmakta zorluk çeken veya yemek hazırken namaz kılan kimsenin namazının faziletinin tamamlanmayacağını bildirmiştir (Müslim, Mesâcid, 67 [560]).
Akıntılı iç çamaşırı ile namaz kılınır mı?
Fıkıh kaynaklarında tercih edilen görüşe göre rutûbetü’l-ferc’in temiz olduğu (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 1/166) ve iç çamaşırına bulaşmasının namaza mani olmadığı belirtilmiştir. Dolayısıyla tampon veya ped kullanma zorunluluğu yoktur.
Banyoda idrar yaptıktan sonra abdest alınır mı?
Ben yıkanırken idrarımı tutmuyorum, yıkanıyorum ve tuvaleti iyice yıkıyorum, sonra burada abdest alıyorum. Abdestim geçerli mi? Bu durum gusle veya abdeste zarar vermez.
Tuvalette idrar sıçraması namaza engel mi?
İdrar kaçırma halinde özür yoksa abdest sahih olmaz. Bunun için idrarın vücuttan tamamen çıkmasını beklemek ve bunu biraz hareket ederek, yürüyerek veya öksürerek yapmak gerekir (İbn Abidîn, Reddü’l-muhtar, 1, 344-345).
Sadece peçete ile taharet olur mu?
Kağıt havluyla temizlik yapmak caiz midir? Tuvalette “kağıt/havlu/peçete” adı verilen ve yazmak için tasarlanmamış, yani temizlik için üretilmiş bir malzemeyle kendinizi temizleyebilirsiniz.
Ne kadar idrar namaza engel?
Hanefi mezhebine göre, elbiseye veya vücuda bulaşmış idrar, el ayasından daha küçük bir alana yayılmışsa, namaza mani olmaz. El ayasından daha büyük bir alana yayılmış idrar, namaza mani olur. Elbisede veya vücutta üç gramdan fazla katı kir varsa, namaza mani olur.
Şüpheyle necaset olur mu?
Şüpheden dolayı “kirli, kirli” demiyoruz. Şüphe ettiğimiz şeyi gözlerimizle görebilmeliyiz. İçinde kirlilikler görüyorsam, o zaten kirlidir. Şüpheyle var olanı ortadan kaldıramayız. Var olan şey temizlik ilkesidir.
Makatta kalan necaset abdesti bozar mı?
Aynı şekilde dışkıdan çıkan tenya ve benzeri kurtlar da abdesti bozar. Çünkü bunlar necasetin bulunduğu yerden çıkarlar (Merğinânî, el-Hidaye, 1/18).
İç çamaşırda idrar namazı olur mu?
İslam dini, dini görevlerini yerine getirmemek için bir mazereti olanlara bazı kolaylıklar sağlamıştır. Bu bağlamda, mazeretli bölgeden çıkan kan, irin, idrar veya irin gibi şeylerin mazeretli kişinin iç çamaşırına bulaşması, mazeretli durum devam ettiği sürece onun namaz kılmasına engel değildir.
Hafif necaset nedir?
Şafilerin yenilebilir hayvanların dışkı ve idrarını necis saydıkları görülmüştür. Bu hayvanlar arasında dört ayaklı hayvanlara Nejasat light yani hafif kir denir. Bu hayvanlar arasında sığır, koyun ve geyik gibi dört ayaklı hayvanlar bulunur.
Kadınlardan gelen zevk suyu gusül gerektirir mi?
Kadının şaka yaparken veya şehvetli düşüncelere daldığı sırada kendisinden gelen ıslaklık temizdir, gusül gerektirmez ve abdesti bozmaz. Ancak kadından gelen, genellikle şehvetin en yoğun olduğu zamanda, meninin geldiği söylenebilecek kadar ve elbiseye de bulaşan sıvı necistir ve cinsel ilişkiye sebep olur.
Ne kadar idrar namaza engel?
Hanefi mezhebine göre, elbiseye veya vücuda bulaşan idrar avuç içinden daha küçük bir alana yayılırsa namaza mani olmaz. Avuç içinden daha büyük bir alana yayılan idrar ise namaza mani olur. Elbisede veya vücutta üç gramdan fazla katı kir bulunursa namaza mani olur.
Mezi bulaşmış çamaşırla namaz kılınır mı?
Mezi için gusül gerekmez. Abdesti bozar ve elbiseleri kirletir. Elbisenizin onunla temas eden kısmını yıkayın ve temizleyin.
Sürekli idrar kaçıranlar namaz kılabilir mi?
Çünkü yeni vakit gelince abdestiniz bozulacaktır. Ancak bir hususa dikkatinizi çekmek isteriz: Bu hüküm idrarın devamlılığı ile ilgilidir. İdrar tutamama sorunu olan bir kimse abdest alır ama namaz vakti girinceye kadar abdestten bir şey çıkmazsa, tekrar abdest almasına gerek yoktur.
İdrar bulaşan elbise nasıl temizlenir?
“Su sana yeter, kan işi sana zarar vermez.” (Ahmed b. Hanbel, II/364, 380; Eş-Şevkânî, Neylül-Evtâr, I/40). İdrar bulaşan yeri su ile yıkamak yeterlidir. Ancak temizlik için sabun kullanmak daha uygundur.
Tavsiyeli Bağlantılar: Dünyanın En Büyük Arısı Kaç Metre