Bütüncül bir yaklaşım ne demek?
Psikolojide, bütünsel yaklaşım, bir bireyin tüm refahını ele alma ve ele alma, fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal yönlerini birleştirme uygulamasını ifade eder. Bu yaklaşım, bir kişinin hayatının tüm yönlerinin birbirine bağlı olduğunu ve genel ruh sağlığını etkilediğini kabul eder.
Paradigma çeşitleri nelerdir?
Pozitivist paradigma, eleştirel paradigma, yorumlayıcı ve postmodern paradigma bilimsel araştırma için kullanılan yaklaşımlardır. Bunlar, bilimsel araştırma yapmak isteyen bir araştırmacının kendi çalışma alanına ve kendi bakış açısına bağlı olarak kullanabileceği yaklaşımlardır.
Felsefede bütüncül olma ne demek?
Bütüncülük, sistemlerin bütün olarak, bileşen parçalarının özelliklerinden farklı özelliklere sahip olduğu yönündeki disiplinler arası fikirdir. Genellikle Aristoteles’e atfedilen “bütün, parçalarının toplamından daha fazladır” aforizması, bu ifadenin bir özeti olarak sıklıkla alıntılanır. Bütüncülük, sistemlerin bütün olarak, bileşen parçalarının özelliklerinden farklı özelliklere sahip olduğu yönündeki disiplinler arası fikirdir. Genellikle Aristoteles’e atfedilen “bütün, parçalarının toplamından daha fazladır” aforizması, bu ifadenin bir özeti olarak sıklıkla alıntılanır.
Bütüncül yaklaşım nedir örnek?
Bütünsel yaklaşım, insanlığa yönelik birleşik bir yaklaşıma karşıt bir bağlamda konumlandırılır. Bu yer; insan acısı, sorunu, rahatsızlığı, vb. Davranışsal, bilişsel, dinamik, nöropsikolojik ve varoluşsal yaklaşımların bize sunduğu bilimsel temelleri kendi bakış açısından değerlendirir. “Beni ben yapan şeyin tek bir nedenselliği olamaz.”
Bütüncül düşünce nedir?
Nisbet’e göre bütünsel düşünme, “alanı ya da içeriği bir bütün olarak ele alma, alan ile nesne arasındaki ilişkilere dikkat etme ve olayları bu ilişkiler temelinde tahmin etme ve açıklama tercihidir” (alıntı: Basu Monga, 2004, s. 11).
Bütüncül yönetim ne demek?
Bütünsel yönetim, tarım ve politika yapımında sosyo-kültürel, ekonomik ve çevresel karmaşıklıkları, tüm bilimleri ve diğer bilgi kaynaklarını kullanarak bir bütün olarak ele almamızı sağlayan bir yönetim sürecidir.
Paradigma nedir basitçe?
Türkçe Dil Kurumu sözlüğünde paradigma (Yunanca: [paɾadi’gma]; παράδειγμα, paradeigma “örnek, örnek, numune”) kelimesinin anlamı; “değerler dizisi” olarak tanımlanmıştır. 1960’lardan bu yana paradigma terimi, diğer epistemolojik içeriklere sahip bilimsel disiplinleri veya düşünce kalıplarını tanımlamak için de kullanılmıştır.
Paradigma nedir örnekleri?
Paradigma, meydana gelen olaylara karşı yaklaşımımızı ve tutumumuzu belirler. Paradigmalar genellikle bir döneme veya döneme aittir ve değişen koşullara göre değişebilir. Örneğin, günümüzde baskın paradigma postmodern paradigmadır.
Bütünleştirici paradigma nedir?
Tek taraflı pozisyonların aksine, Lincoln ve Guba perspektifleri, teorileri ve deneyleri birleştiren paradigmatik bir bütünleştirici model geliştirdiler (Lincoln ve Guba 2003, 2005). Bu, ontolojik bir boyut, bir epistemoloji, bir metodoloji ve bir aksiyoloji içeren “tam” bir paradigmadır. Tek taraflı pozisyonların aksine, Lincoln ve Guba perspektifleri, teorileri ve deneyleri birleştiren bütünleştirici bir paradigma modeli geliştirdiler (Lincoln ve Guba 2003, 2005). Bu, ontolojik bir boyut, bir epistemoloji, bir metodoloji ve bir aksiyoloji içeren “tam” bir paradigmadır.
Bütüncül bakışı ne demek?
Bütüncül bakış açısı, insanın bir bütün olduğunu ve bu bütünlük içinde insanın daha büyük bir bütünün parçası olduğunu varsayar.
Bütüncül yaklaşım kimin?
Bütünsel yaklaşım, genel uygulama disiplininin temel yeterliliklerinden biridir. Bütünsel yaklaşımın temeli, ilk olarak 1977’de psikiyatrist George Engel tarafından tanıtılan bağlamsal bir klinik yöntem olan biyopsikososyal modeldir.
Bütünsellik nedir felsefe?
Holizm terimi aynı zamanda holizm olarak da adlandırılır. Bütünlük kavramı, bütünün parçalarının toplamından daha önemli ve anlamlı olduğunu belirtir. Holizmin sıfat hali olan holistik, bir kişinin bir parçası olmaktan ziyade bir bütün olarak öznesine atıfta bulunur.
Bütüncül anlayış nedir?
Bütüncül paradigma, nesnenin doğasının, birbirine bağlı ve eklemlenmiş birimlerin ortak değerlendirilmesi yoluyla anlaşılabileceğini varsayan bir yaklaşımdır.
Bütünsel bakış açısı nedir?
Bütünsel yaklaşım temel olarak büyük resmi görme yeteneği olarak tanımlanabilir. Bu bize karmaşık olayları, durumları ve sistemleri genel bağlamları içinde değerlendirme fırsatı verir. Bütünsel bakış açısı değerlidir çünkü bizi gözden kaçabilecek gerçek nedenlere götürür.
Bütüncül yaklaşım bilimi nasıl açıklar?
Bir sorunu yerel, ulusal ve küresel düzeylerde ele alan, o sorunun şekillenmesinde rol oynayan çeşitli siyasal, ekonomik ve kültürel yapı ve dinamiklere odaklanan antropolojik bir yaklaşımdır.
Butuncul bir yaklasim nedir?
Bir sorunu yerel, ulusal ve küresel düzeylerde ele alan, o sorunun şekillenmesinde rol oynayan çeşitli siyasal, ekonomik ve kültürel yapı ve dinamiklere odaklanan antropolojik bir yaklaşımdır.
Eğitimde bütüncül yaklaşım nedir?
Eğitime bütünsel yaklaşım, eğitimin yalnızca akademik başarıyla ilgili olmadığını, aynı zamanda öğrencinin bütünsel gelişimiyle ilgili olduğunu kabul eder.
Bütüncül olması ne demek?
Bütüncül bakış açısı, insanın bir bütün olduğunu ve bu bütünlük içinde insanın daha büyük bir bütünün parçası olduğunu varsayar.
Psikolojide bütüncül yaklaşım nedir?
Bütüncül paradigma, nesnenin doğasının, birbirine bağlı ve eklemlenmiş birimlerin ortak değerlendirilmesi yoluyla anlaşılabileceğini varsayan bir yaklaşımdır.